Czech Dream (2004)

0

Publicitatea ca formă de manipulare este subiectul documentarului din Cehia, „Czech Dream”, unde cei doi regizori, Vit Klusak și Filip Remunda reușesc să păcălească și să convingă mii de persoane că un anumit hypermarket, cu oferte imbatabile, chiar s-a deschis.   Plecând de la o premisă simplă, anume că poți promova absolute orice, chiar și un produs sau un serviciu inexistent, cei doi pornesc o campanie națională de atragere a clienților, plasând reclame în orașe, reviste, radio și televiziune. Scopul principal al proiectului a fost scoaterea în evidență a comportamentului de consum ieșit de sub control în secolul XXI, dar a oferit și o privire în detaliu asupra mecanismelor din industria publicitară.

Czech Dream 460x277 Czech Dream (2004)

Nu toți cei care au participat la crearea campaniei au fost conștienți de faptul că este un studiu social, iar majoritatea, în momentul în care era evident că hypermarketul nu este real, avea o reacție aproape agresivă, afirmând că nu vrea să mintă publicul. Din păcate, acesta a fost păcălit printr-o strategie bine pusă la punct, iar reacțiile miilor de oameni care au venit la deschidere au variat de la o înțelegere calmă la blamarea guvernului și a risipirii resurselor acestuia pentru proiecte care nu au profit și nu aduc absolut niciun beneficiu colectiv. Desigur, realizatorii proiectului au avut emoții cu privire la manifestarea nemulțumirii masei de oameni strânși în parcarea fațadei false a hypermarketului, iar comportamentele au fost pe alocuri surprinzătoare. Este interesant de observat cum funcționează o campanie publicitară și cum este percepută aceasta de public, iar acest documentar ne oferă o privire obiectivă și chiar incomodă asupra deciziilor noastre de achiziție.

c 460x257 Czech Dream (2004)

Dar pe întreg parcursul documentarului, întrebarea care persist este „de unde au avut finanțare?„. Afli la un moment dat de unde au primit banii, dar tot pare ceva în neregulă. Desigur, dacă iei în considerare sfârșitul peliculei și momentul de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Cehe, atunci începi să îți faci o idée de ce a fost de fapt realizat acest proiect și ce a vrut să transmită.

url 460x259 Czech Dream (2004)

 

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.