Cum a fost la Premiile Gopo?

7

Este tarziu in noapte si sunt abia intors de la editia a 4a a Premiilor Gopo. Premiile Gopo se vor a fi un fel de Oscaruri romanesti (intr-o oarecare forma) si merg dupa modelul unor premii nationale, putand nota asemanari cu Globul de Aur sau BAFTA. 350 – 400 de profesionisti din toate sectoarele industriei cinematografice romanesti acorda votul preferatilor la diverse categorii. Sa purced in a-mi da cu parerea despre “premiile industriei de film din Romania”.

Pe scurt.

Evenimentul a fost gazduit de Casa Poporului, iar Gala de “Sala Unirii” si a fost transmis in direct pe tvr1. 6 premii din 10 nominalizari a cules “Politist, adjectiv“. 4 premii a bifat “Concertul“, iar “Amintiri din Epoca de AUr 1” a primit, in opinia mea, cel mai important premiu al Galei: premiul publicului (fiind filmul romanesc cu cei mai multi spectatori in sala de cinematograf in anul 2009).

Covorul rosu.

Proaspat plouat, covorul mov rosu de la Premiile Gopo a fost calcat de vedetele cinematografiei nationale. Unele au mai intarziat, unele au trecut fara sa stea la poza, unii au stat chiar la prea multe poze, altii au dat si interviuri pentru postul national si lucrurile au decurs asa cum trebuie sa decurga un astfel de moment. Cateva imagini mai jos.

Gala Premiilor Gopo.

Dupa un pahar de vin de “bine ati venit” a inceput si Gala. Mihai Calin a fost persoana care a avut rolul de prezentator. Bineinteles ca a incercat si cateva glume… o parte i-au iesit. Pe rand au urmat categoriile. Castigatorii ii stiti deja (Cinefilul a avut grija sa ii scrie inaintea mea). Citeam pe twitter, mesajele lui saramon care spunea ceva de genul ca s-a facut o Gala pentru 4 filme (bine, el a zis “pentru un film”, dar am mai modificat putin). Si practic asa a fost. Trebuie sa ne uitam insa la partea teoretica, iar in momentul in care si in Romania se vor realiza mai mult de 10 filme pe an vom avea sansa de a organiza/privi un eveniment mai bun. Pana atunci ramanem cu ce avem.

Cocktail.

Dupa Gala a urmat un cocktail imperechat cu o gustare. Voie buna, sedinte foto, interviuri si cateva schimburi de replici cu gura plina au terminat o seara frumoasa pentru cinematografia romaneasca.

Legat de castigatori.

Eu am o problema personala cu “Politist, adjectiv”. Fara “Un certain regard” la Cannes-ul din 2009 nu cred ca ar mai fi luat Trofeul Transilvania (sau cel putin asa speram) si deci nici “cel mai bun film romanesc”. Dar premiile sunt acordate de jurii si nu de public. Si acesta este si farmecul. Unii se multumesc cu premii, iar banii ii fac ceilalti.

De retinut.

– Momentul in care toata sala s-a ridicat in picioare pentru a aplauda premiul special pentru intreaga cariera acordat actritei Draga Olteanu Matei.

– Premiul pentru imagine acordat  filmului “Politist, adjectiv” a fost inmanat tot lui Corneliu Porumboiu pentru ca directorul de imagine nu era prezent in sala. La ridicarea premiului acesta si-a inceput discursul cu: “Probabil mi-ar fi multumit in primul rand mie…”.

Si o poza de final. Alaturi de Mihai Calin, prezentatorul Galei.

Pe 13 aprilie incepe festivalul Next, iar pe 28 mai ne vedem la TIFF.

Credit foto: Adrian Boc pentru filmetari.com.

7 COMENTARII

  1. Nu ma pot abtine, hah: Tania Budi ce treaba are aici? Si Poponetu’ cu Maria Dinulescu? Floryane, dichisit mai esti! 😀 Iar pozele arata foarte misto.

  2. Foarte tare… dar ai uitat cravata 😛 Nu te-am mai vazut asa aranjat de la revelion :)) Felicitari Le BOC pentru poze 😛

  3. Este frumos faptul ca si in Romania a inceput sa se acorde mai mult respect artei cinematografice. Avem artisti care merita din plin aplauzele noastre. Felicitari celor care au organizat evenimentul.Sa speram ca nu va fi si ultimul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.