Ce qu’il faut pour vivre / The Necessities of Life (2008)

0

Ce qu il faut pour vivre 2195081 207x300 Ce quil faut pour vivre / The Necessities of Life (2008)Actori: Denis Bernard, Antoine Bertrand, Paul-Andre Brasseur, Natar Ungalaaq

Un neobisnuit regizor (Benoit Pilon) si-un iluminat scenariu al lui Bernard Emond, au gandit plat (dar cu multa profunzime) unul dintre cele mai simple fapte ale vietii reprivita-n ansamblu: necesitatile fiecaruia. O chestiune clara chiar si-n ochii oricarui novice: fiece individ are nevoie de (alt)ceva. Pentru cei familiarizati teoriei  lui Abraham Maslow privind ierarhia trebuintelor umane, amintesc si spun cu precadere nestiutorilor, ca psihologul american situeaza nevoile primitive (mancare, sex, odihna) la baza piramidei sale, iar in varful ei sunt cuminti oranduite nevoile de perfectionare ale rasei umane, cele folosite la exploatarea propriilor resurse in vederea starii de bine, de satisfactie.

Acum, ca fiecare isi distribuie elementele-i trebuincioase intr-o maniera personala, nu pot fi decat detalii. Deci asta-si va propune filmul sa trateze: nevoia.

Fie ca esti din Nord, Sud sau de la tropice, vei fi nevoit sa te mulezi cerintelor impuse de comunitatea in care traiesti si vei incerca sa-ti impui anumite prioritati, prioritati manate doar de catre ale tale dorinte. Astfel ca Tiivii, un eschimos marinimos, stie ce are de facut: vaneaza pentru a-si intretine familia (sotia si cele doua fetite) si vietuieste doar pentru a-si satisface nevoile de baza. In momentul in care acesta se imbolnaveste de tuberculoza, este obligat sa se desparta de familie, traind cateva luni pe-un vas cu alte sute de persoane bolnave.

cequil ph08 hr Ce quil faut pour vivre / The Necessities of Life (2008)

Abatut dar si speriat, barbatul va fi transferat intr-un centru de recuperare din Quebec, centru in care va trebui sa ramana pana la vindecarea propriu-zisa. Necunoscator de limba franceza, acesta va trebui sa se adapteze intre straini, dar nu singur, ci cu ajutorul unei infirmiere binevoitoare, Carole. Soarta va face ca in acel spital sa fie adus si Kaki, un copil Inuk, prezenta ce-i va imbucura zilele lui Tiivii. Astfel ca zilele acestuia pana la intoarcerea acasa, se vor scurge intr-o maniera mult mai placuta.

80912 Pg12 ph11 hr Ce quil faut pour vivre / The Necessities of Life (2008)

Filmul, multi-premiat la vremea aparitiei lui, nu-i deloc de neglijat, va garantez. Impresionanta lupta intre a te supune unei nevoi indepedenta tie si cea naturala, ce vine din interioru-ti. Totusi, dac-as vrea sa gandesc mai departe, as zice ca de multe ori putem confunda nevoia cu dependenta sau moftul. “Am nevoie de..” ..de tine, de internet, de aer, de bani, de filme, de muzica! Oare chiar nu putem trai fara nevoile noastre zilnice? Cred ca necesitatile noastre se limiteaza la mult mai putin, dar ne-am obisnuit cu mult mai mult. Perfect normal, evoluam si noi, nu? Ah da, despre pelicula vorbeam: nu veti putea ramane indiferenti la scenele in care Tiivii se-mprieteneste cu colegii de salon sau la momentele in care ii prezinta micului Kaki o zi obisnuita din viata unui veritabil eschimos. Iar feluritele peisaje partase-n film, cu siguranta va vor fermeca. Vizionare placuta, ca se merita!

Vizionati trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.