Câștigătorii premiilor Uniunii Cineaștilor din România

0

În weekend a avut loc Festivalul UCIN, în cadrul căruia au fost acordate premiile Uniunii Cineaștilor din România pe anul 2011. Juriul care a acordat distinctiile pentru lungmetraj a fost format din Alexa Visarion- președinte, Cristina Corciovescu-secretar, Marian Crișan, Magda Mihăilescu, Irina Petrescu și Vivi Drăgan Vasile. Evenimentul a avut loc la cinematograful Studio din București, iar mai jos veți găsi o listă completă cu filmele și actorii care au plecat cu premii acasă.

premiile ucin09 460x316 Câștigătorii premiilor Uniunii Cineaștilor din România

Marele premiu, Trofeul Uniunii Cineaștilor din România pe anul 2011, i-a fost acordat filmului de animație Curlic-Drumul spre dincolo, de Anca Damian, premiul pentru regie i-a revenit lui Constantin Popescu pentru pelicula Principii de Viață, în timp ce Din dragoste cu cele mai bune intenții a primit Premiul Special al Juriului. Regizorul Bogdan George Apetri a primit Premiul Opera Prima pentru filmul Periferic, iar actorii Corneliu Ulici și Dragoș Dumitru au primit distincția Tânăra Speranță pentru rolurile din Ceva bun de la Viață. Cea mai bună interpretare feminină a fost cea a Anei Ularu în Periferic, iar Vlad Ivanov și Bogdan Dumitrache au împărțit trofeul pentru cea mai buna interpretare masculină pentru rolurile din “Principii de viață” și “Din dragoste cu cele mai bune intenții”.

Cel mai bun rol secundar feminin- Simona Stoicescu pentru interpretarea din “Daca bobul nu moare”. Cel mai bun rol secundar masculin- Marian Râlea pentru rolul tatălul în filmul “Din dragoste cu cele mai bune intenții”.

Și s-au dus ca vântul, regia Radu Gârbea- premiul pentru lungmetraj documentar. Premiul pentru film TV- Fericita întristare a lui Visky Andras de Jon Gostin. Cea mai bună imagine- Dan Alexandru pentru Ceva bun de la viață. Cel mai bun scenariu- Sinișa Dragin pentru Dacă bobul nu moare.

Marius Leftarache (sunet) și Dragoș Alexandru (muzică)- premiul pentru cea mai bună coloană sonoră pentru filmul “Buna!Ce faci?”. Premiul pentru costume- Svetlana Mihăilescu pentru pelicula “Manuși Roșii”. Dan Toader- premiul pentru decor, filmul “Dacă bobul nu moare”. Premiul pentru montaj i-a revenit lui Eugen Kelemeu pentru “Periferic”.

Premiul pentru istoriografie- Călin Căliman pentru volumul “Istoria filmului românesc”. Premiul pentru analiza filmologică i-a revenit lui Elena Dulgheru pentru volumul “Scara raiului în cinema, Kusturica, Tarkovski, Paradjanov”. Premiul academin Mihnea Gheorgiu pentru artă cinematografică- Ion Besoiu.

Mențiune specială- Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoș Ștefan pentru “Crulic- Drumul spre Dincolo” și Gabriel Huian pentru “Principii de viață”.

La categoria scurtmetraj juriul a fost format din Călin Stănculescu – preşedinte, Gabriel Kosuth, Ada Pistiner, Victoria Marinescu,Mihai Şurubaru şi Ioana Popescu – secretar juriu.

Premiul special al juriului i-a fost acordat lui Laurentiu Damian pentru Corpus, în timp ce trofeul pentru film de acțiune a plecat la Bogdan Mirică pentru Bora-Bora. Premiul pentru film documentar- Teatru Verite (Ruxandra Țuchel) și Cultura după gratii (Roxana Chiriță). Becul peticit sau Autobiografia unei iluzii– premiul pentru film experimental. La categoria film de televiziune a câștigat filmul scris și regizat de către Tudor Chirilă, Casa din munți.

Premiul pentru imagine- Cosmin Bumbuț pentru “Incearcă să nu clipești”. Premiul pentru montaj- Dănuț Pădure pentru “Corpus”. Premiul pentru interpretare masculină- Alexandru Potocean pentru rolul din “Bora – Bora”, iar premiul pentru interpretare feminină-  Dana Rogoz pentru rolul din “Încearcă să nu clipeşti”.

“Travelling with my thoughts”- premiul pentru film de animaţie (scenariul şi regia Adrian Băluţă), iar premiul Opera Prima i-a fost acordat Anei Maria Kovalciuc pentru filmul “Îngeri între oameni – Mihai Şurubaru”.

La categoria scurtmetraj, UCIN a mai acordat trei mențiuni lui Andrei Măgălie pentru “Orașul care cântă- Calafat”, lui Millo Simulov și Dănuț Pădure pentru filmul” Hello Kitty” și lui Dan Doroftei pentru filmul studențesc “Radu Gârbea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.