Big Fish (2003)

2

224BigFishPosterActori: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Marion Cotillard, Danny DeVito, Helena Bonham Carter

Pestele cel mare de astazi este agatat de Tim Burton. Navodul literar aruncat de romanul lui Daniel Wallace, este urmat vanjos de scenariul lui John August. Desi aglomerat in povesti fantastice, personaje intrigante dar fermecatoare de-a dreptul si scene pe care cu greu le poti da uitarii, Burton reuseste sa aduca culoare in decorul cinefil cu “Big Fish”. Cand se vaneaza prada cea mare? La orice pas, as crede. Nu ne putem multumi cu marea celor mici. Desi Burton a reusit sa aduca ecranizarii multe premii si aprecierea publicului, trebuie sa stiti ca initial cel menit sa regizeze pelicula era chiar Steven Spielberg, acesta dorind sa infatiseze viata propriului sau tata in film, decedat la perioada derularii ideii ecranizarii. Nu stim cum ar fi dat versiunea vigurosului Spielberg, dar putem recunoaste ca Burton, desi nu si-a pus amprenta in totalitate asupra peliculei, elimanand aspectul dark-gothic cu care ne-a obisnuit, a facut o treaba foarte buna.

Deopotriva, tatal si fiul reprezinta un duo pe cat de apropiat, pe atat de interesant de studiat. Nu este si cazul Bloom-ilor. Tatal, Ed Bloom Senior si fiul, Ed Bloom Junior nu au fost niciodata confidenti, nu au practicat vreun sport impreuna si nici nu si-au cautat unul altuia prezenta prea mult. Si asta nu pentru ca Ed nu si-ar fi iubit fiul, respectiv familia, ci pentru ca setea de aventura si spiritul nomad al barbatului nu i-au dat pace nici intr-un ultim ceas.

bigfish

Povestile pe care barbatul, acum batran, le impartaseste tuturor, ajung sa exaspereze dar si sa-i indeparteze baiatul, care este ferm convins ca totul nu reprezinta nimic altceva decat nascociri ale unui minti mult prea ocupate. Pe parcurs, vom putea calatori in timp, in trecutul familiei Bloom: aflam cum cei doi parinti s-au cunoscut, ce a patimit Ed pentru a o cuceri pe viitoarea sotie si facem cunostinta, pe “viu”, cu faimoasele personaje ale povestilor spuse de batran cu atata ardoare. Cata realitate si cata fictiune?

bigfish

Trebuie sa-nchei cu ceva, nu? Si trebuie sa mentionez ca Ewan McGregor, interpretandu-l pe Ed Bloom in tinerete, este fenomenal caci reuseste sa te introduca in lumea de poveste, lume ce creste si prinde contur cu fiecare scena parcursa. Si acolo ramai. Pironit, curios, intrigat dar si de-a dreptul vrajit, devii usor momeala pentru mintea lui Burton. Cu totii cunoastem genul de persoane, varstnice de regula, vesnici pusi pe scornit/rememorat povesti care mai de care mai fanteziste, uneori unele de-a dreptul nerealizabile. Dar le ascultam, le gustam si uneori vrem sa ni le imaginam chiar credibile. De regula atunci cand suntem copii. Aici, regizorul reuseste sa spuna povestea, sa astepte reactiile, dar sa si lamureasca. Si-i iese de minune.

Vizionati trailer:

2 COMENTARII

  1. bun filmul, nimic de zis, numai ca nu prea vad de ce ar trebui incadrat in categoria “comedie” – mi se pare aproape filosofic in fond

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.