Bad Santa (2003)

0

De aceasta data, Mos Craciun este o abatere de la standard. Dar, sincer va spun, veti vedea ca totusi “Bad Santa” este un mos cu intentii bune. Dar ii va lua ceva timp sa-si descopere si altruismul bine ascuns printre aburi de alcool. Desi tendinta este de a-l categoriza un film cu si despre Craciun, aflati ca totusi alte elemente sunt alese pentru prim-plan, cel al sarbatorilor fiind un fundal ce s-a potrivit manusa povestii. Povestii cui? A lui Billy Bob Thornton intr-un rol ce i-a adus multa apreciere la aparitia filmului in 2003. Are si de ce, caci pelicula se detaseaza oarecum de celelalte povesti spuse in aceasta perioada, iar personajele o si ajuta din plin. Piticul Tony Cox, mama Gilmore Lauren Graham, dar si copilul Brett Kelly au reale sanse sa placa prin umorul si naturaletea cu care isi imbraca caracterul de pe foile de scenariu.

Ne-am cam obisnuit cu prezenta lui Mos Craciun in marile magazine, preponderent in perioada sarbatorilor. Dar, oare ne intrebam si de unde vin acesti omuleti? Veri, prieteni, vecini, cumetri, nepoti de-ai adevaratului Mos sa fie oare? Oricum, Mosul Willie (Billy Bob Thornton) este unul atipic: nu iubeste (atat de mult) copiii, nu-i place sa se intinda la povesti cu ei si nici nu mimeaza fericirea pe chip daca nu o simte.

hihi

De fapt, mosul nostru are niste preocupari demne de secolul nostru, si de ce nu, demne de criza financiara mult-barfita: impreuna cu ajutorul sau, spiridusul Marcus, jefuieste in fiecare an magazinul la care acestia configureaza ca angajati. Treaba merge ca unsa, doar ca aparitia lui Gin (Bernie Mac) le va afecta serios castigurile. Si pentru ca Willie are nevoie de sentimente frumoase in perioada asta, aparitia unui copil naiv in viata lui nu se va dovedi atat de prost-inspirata precum ar fi crezut initial.

hoho

In materie de filme de Craciun, putem spune ca le-am vazut aproape pe toate. Si din aceasta cauza, nu va pot garanta ca “Bad Santa” este ideea salvatoare, dar si revelatoare pe acest segment. Dar, cu ajutorul unei povesti superficiale si a unor personaje credibile pelicula castiga mult. Cel putin, si aici exista acele scene demne de smuls lacrimi, intentionat plasate de producatori pentru a intinde corzile sensibile ale privitorului. Iar rolul copilului inocent cu care Willie se imprieteneste de voie, de nevoie, este genial. Pacat doar ca spre final, i se exagereaza atitudinea. Si pentru ca sezonul alb se apropie cu pasi tot mai repezi, pe “Bad Santa” il recomand tuturor, de la mic la mare.

Vizionati trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.