Atonement (2007)

11

Regizorul Joe Wright ecranizează un nou roman, de această dată al lui Ian McEwan, după ce în 2005 a debutat cu Pride&Prejudice după Jane Austen. Până la debutul pentru marele ecran realizase mai multe seriale și câteva scurt metraje. În Atonement va face din nou echipă cu Keira Knightley pe care o distribuise și în precedentul său film. Cu toate că Wright dorea să-i ofere un alt rol, cel al surorii sale în perioada adolescenței, Keira a fost atrasă mai mult de personajul Cecilia. De altfel, rolurile din ultima perioadă o transformă pe Knightley dintr-o speranță într-o certitudine a cinematografiei britanice, una dintre cele mai talente actrițe a generației sale.

Cecilia (Keira Knightley) provine dintr-o familie înstărită, nu are grija zilei de mâine și îi place să scrie piese de teatru pe care le joacă apoi împreună cu rudele sale. Ea se îndrăgostește de Robbie (James McAvoy), fiul unor slujitori ai familiei care fusese ajutat de părinții Ceciliei să studieze. Totuși, gesturile lor de apropiere, atingerile, sărutările, nu sunt văzute cu ochi buni de către Briony, sora Ceciliei, în vârstă de 13 ani. Cu prima ocazie ivită, Briony dă vină pe Robbie pentru comiterea unei grave infracțiuni. Ea este singurul martor, este crezută de polițiști, iar tânărul ajunge la închisoare. După câțiva ani începe războiul, iar în ciuda tuturor problemelor Robbie și Cecilia încearcă să se regăsească și își continue viața împreună. Dar acel denunț al lui Briony avea să schimbe trei destine, inclusiv pe al său.

Dacă Keira Knightley și James McAvoy sunt prezențe cunoscute și știm la ce să ne așteptăm din partea lor, surpriza vine din partea lui Saoirse Ronan, interpreta lui Briony la vârsta de 13 ani. Nu era chiar o necunoscută, mai jucase în câteva seriale și alte două lungmetraje, dar adevărata consacrare a venit cu acest film, care i-a adus și o nominalizare la Oscar. Filmul a deschis Festivalul de Film de la Veneția și are șapte nominalizări la premiile Oscar. Pe lista numeroaselor premii se află două Globuri de Aur plus alte distincții ale criticilor din întrega lume.

Vizionați trailer:

11 COMENTARII

  1. […] are foarte tare la suflet pe actriță, în trecut colaborând cu aceasta la alte două producții: Atonement și Pride & Prejudice. Filmările vor avea loc în Marea Britanie și Rusia, iar cel care se […]

  2. […] filmului, este un maestru al imaginii, din punctul meu de vedere. In Pride and Prejudice si Atonement a reusit sa ne intruduca in viata personajelor intr-un mod […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.