Amreeka (2009)

4

America reprezintă pentru multe persoane tărâmul făgăduinţei. Sunt oameni care cred că se pot împlini pe deplin numai acolo, că-şi pot reface viaţa şi că pot trăi mai bine decât o fac în propria lor ţară. În foarte multe cazuri ei pleacă de la rău şi speră la mai bine. Este cazul imigranţilor ilegali care ajung şi America şi încearcă să găsească modalităţi de a o duce mai bine. Dar şi a celor care au o viaţă liniştită şi aşezată în ţara lor, dar care doresc mai mult de la viaţă şi consideră că pot obţine împlinirea supremă în SUA. De multe ori însă socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din străinătate, iar visul american se poate transforma într-un adevărat coşmar. În acel moment ai nevoie de un plan de rezervă pentru a supravieţui.

amreeka 1 300x200 Amreeka (2009)

Muna este o femeie din Palestina care primeşte într-o zi vestea că a câştigat o viză pentru SUA. Nu foarte hotărâtă să plece, ea este convinsă de fiul său, Fadi, în vârstă de 15 ani. Femeia acceptă să-şi părăsească ţara pentru a-i oferi fiului său un viitor mai bun şi mai sigur, având în vedere situaţia politică din zona unde locuia. Oricum, femeia nu pleca chiar în necunoscut pentru că urma să stea împreună cu sora ei, cumnatul său şi cei doi copii ai lor într-un orăşel din statul Illinois. Nu credea că va întâmpina greutăţi de adaptare, dar avea să constate că experienţa sa de 15 ani în domeniul bancar nu o poate ajuta, iar singura slujbă găsită a fost într-un fast-food. Acesta însă nu avea să fie cel mai rău lucru care i se va întâmpla şi va înţelege că viaţa în America nu este una uşoară.

amreeka 2 300x200 Amreeka (2009)

Amreeka este una din cele mai bune producţii indepedente realizate anul trecut, dovadă şi nominalizările la festivaluri importante din lume (Cannes, Sundance). Are în distribuţie actori fără vreun palmares notabil (dar care joacă impecabil), un regizor care este totodată şi autorul scenariului, fără prea mare experienţă (dar acest lucru nici nu se observă) şi este vorbit mai mult în arabă decât în engleză. A rezultat un film plăcut care prin atmosfera creată, prin tema abordată mi-a amintit de The Visitor. Categoric, de văzut.

Vizionaţi trailer:

4 COMENTARII

  1. …hahaha… nu am vazut tot filmul, revin cu o parere atunci, dar e amuzant rau filmul, are dreptate maica-sa: … ia uite cat de mare ti s-a facut fundul ! hahaha !!!

  2. ,,, deasemeni observ ca america pentru arabi, in privinta locurilor de munca, e asemanatoare romaniei pentru romani…. (adica mentalitatea e aceeasi, bush le-a facut-o cu 911, dar arabii sunt vinovati, noua ne-o coace fmi-ul, dar vinovati sunt romanii, buna treaba…)

  3. am ras io la inceputul filmului, dar … imi dau lacrimile, chiar asa, accidental bombing… numa teroristi peste tot, numa in ograda lor nu….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.