A Single Man (2009)

3

Odatã cu trecerea zumzetelor de dupã globuri şi Oscar, un singur nume rãmãsese încã neatins de publicul consumator: A Single Man. Printre curioşi şi entuziaşti, mã numãram bineînţeles şi eu. Şi printre dezamãgiţi şi ofuscaţi, am rãmas şi eu, de alţii nu ştiu încã. Cert este cã eu aveam o idee în cap, neconturatã a se înţelege, şi am primit altceva cu care nu am putut colabora. Cine a adus “A Single Man” pe capul criticilor de film? Pãi, în primul rând regizorul Tom Ford, ajutat în încercarea de a-şi mânui şi scenariul de cartea lui Christopher Isherwood. Pânã acum, nimic interesant, corect? Dar pentru cã stimatul Colin Firth îşi aduce aportul ca şi personaj principal în aceastã poveste, s-ar putea sã vã intereseze. Mişto prestatie, mişto vestimentaţie de anii ’60, dar nu vã bucuraţi prea mult pentru cã tipul joacã aici rolul unui… homosexual. Da, aţi auzit bine. Cred cã le fãcuse pe toate, se îndrãgostise de toate domniţele posibile, acum a venit şi rândul domnilor sã primeascã atenţia cuceritorului englez. Şi producţia nici nu-l dezamãgeşte, cã-i aduce ca partener de suferinţã un tânãr actor chipeş, fermecãtor, numai bun de format un cuplu atipic şi longeviv: Matthew Goode. Ne-am lãmurit, bãrbaţii sunt la putere aici, însã sexul opus este recuperat de prezenţa lui Juliane Moore, o Juliane mai ameţitã decât de obicei, dar încã expresivã. Ce urmeazã? Ce veţi citi un pic mai jos:

tom fords a single man 460x286 A Single Man (2009)

Lui George Falconer, un profesor englez venit sã predea în Los Angeles, nu îi lipseşte nimic. Îl are pe Jim, partenerul sãu de viaţã din ultimii 16 ani, cei doi având o relaţie de invidiat, în ciuda impedimentelor familiale şi pe Charley, o foarte bunã prietenã. Dar cel mai important lucru pentru viaţa lui George trebuie sã fie însã timpul petrecut în compania chipeşului sãu iubit. Astfel cã, atunci când Jim moare într-un accident de maşinã, vã puteţi inchipui ce întorsaturã poate lua viaţa lui George. Neîmpãcat dar şi dezamãgit cã nu poate lua parte la înmormântarea lui din pricina familiei, acesta decide sã încheie socotelile cu viaţa. Rece, calculat, în ordine şi fãrã prea multã grabã. Bineînţeles, fãrã ca nimeni sã bãnuiascã ce se ascunde în mintea sa. Între ocazii şi rateuri, îşi petrece din ce în ce mai mult timp cu Charley, amica lui de suferinţã, urmând sã aflam şi de tensiunile sexuale pe care aceasta nu se sfieşte sã le ascundã, iar lui George i se pregãteşte o surprizã în persoana lui Kenny, un student de-al sãu.

024 460x248 A Single Man (2009)

… şi nu, nu îl primeşte pe Kenny cu o fundiţã şi aceştia îşi vor petrece viaţa fericiţi pânã ce doar moartea îi va despãrţi, deşi n-ar fi fost rãu. Cum spuneam, am fost dezamagitã. Şi sincer vã spun, habar nu aveam despre ce subiect vrea sã vorbeascã “A Single Man”, astfel cã surpriza-şoc pentru mine a fost mare. Da, prestaţia lui Colin Firth a fost foarte bunã, convingãtoare şi emoţionantã, însa povestea şi modul în care evenimentele se pierd, scad mult din calitatea filmului. Sã fim serioşi, jumãtate din film asistãm la un tur de forţã în mintea unui posibil viitor sinucigaş, care oricum nu prea doreşte acest lucru, dar insistã totuşi sã şi-l doreascã. Cu Juliane Moore, în rolul amicei turmentate Charley, încã nu m-am împãcat. Eram obişnuitã sã o vad vie, organizatã şi cu picioarele pe pãmant, iar rolul ãsta a schimbat-o complet. Ah, sã menţionez cã dacã îndrãzniţi sã “suferiţi” de homofobie, sã nu vã trataţi cu “A Single Man”? Cred ca se-nţelege de la sine.

Vizionaţi trailer:

3 COMENTARII

  1. mie mi s-a parut impecabil, cadrele , atmosfera , actorii , e genul de film pe care vrei sa- l vezi de mai multe ori, ideea in sine este banala , lucrurile care iti atrag atentia sunt lucrurile marunte,detaliile atat de bine puse la punct

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.