$9.99 (2008)

0

Filmul ãsta… Ori e neterminat, ori sinapsele mele au intrat în vacanţã! Spun neterminat datoritã elementelor pe care povestea le aduce în prim plan, unele inspirate, unele mai puţin inspirate, personajele dubioase şi felul în care totul se încheie. Ce sã mai, rãmâi trãsnit! Şi nu tocmai de fulgerul potrivit. Dar nu exclud totuşi posibilitatea încetãrii activitãţii mele mintale, astfel cã sunteţi chemaţi la raport, prin comentarii şi argumente potrivite. Revenind, $9.99 este o altã animaţie a cãrui tehnicã este cea de stop-motion (ştiţi voi, cadru pe cadru şi iese miscare unde nu-i) şi dupa ce m-am incantat cu Fantasticul Mrs Fox, m-am gândit cã nu trebuie sã pierd şi acest proiect asemãnãtor lui. Unde mai pui cã filmul lui Tatia Rosenthal a fost ales ca selecţie oficialã pentru douã festivaluri, unul dintre el fiind chiar cel de la Toronto. Deşi o surprizã nu tocmai plãcutã filmul pentru mine, am fost surprinsã de anumite scene şi poante, de gesturile unor personaje mãrunte şi de felul în care producãtorii aleg sã ilustreze o realitate şi chiar realitatea unor locatari ai aceluiaşi complex. Viaţã-neviaţã, cu stop motion ori fãrã, $9.99 începe, ilustrat vorbind fireşte:

Sã fie oare interesant sã examinezi viaţa unor oameni ce locuiesc în acelaşi edificiu? Nu ştim, dar trebuie sã facem cunoştinţã cu aceştia, sperând sã nu uitãm pe nimeni: Jim Peck şi cei doi fii ai sãi, Dave şi Lenny. În timp ce tatãl face muncã de birou de mai mult de 20 ani, Dave pierde vremea ca şomer gãtind fabulos, iar Lenny lucreazã ca perceptor. Ron este un tânar rebel ce nu doreşte sã se lege la cap însurându-se cu logodnica lui, domnul Kweller, un bãtranel vãduv ce cautã din oricine un partener de vorbã, Zack, un bãieţel pasionat de fotbal care işi doreşte cu ardoare o jucãrie cu un fotbalist şi.. cam atât. Pe restul personajelor le veţi descoperi pe parcursul poveştii. Şi totuşi un personaj mai trebuie prezentat, cãci el dã startul întregii ecranizari: atunci când Jim îşi cautã un taxi, este acostat de un om al strãzii care îi cere o tigarã. Întâi ţigara, dupa bani de o cafea. Şi dacã nu o face? Trebuie sã o facã, cãci altfel tipul asupra sa are o armã de foc.

Filmul are scene subtile, bune, un început decent şi chiar interesant, dar işi pierde din farmec odatã cu anumite scene superficiale. Oricum, scena cu Larry şi noua sa prietena Tanita, dar şi evoluţia acestora ca şi cuplu este mult prea tare surprinsã. Nu cred cã este necesar sã vã reamintesc cât de uman şi real pare totul, cãci nu-i aşa, suntem cel mai bun regn de studiat. Şi dacã vã întrebaţi ce-i şi cu suma din titlu, cea de $9.99, veţi afla şi chiar nu este atât de surprinzãtor de aflat, din pãcate. Mai trebuie cred menţionat şi cã sursa de inspiraţie pentru acest proiect a venit din partea poveştirilor scurte ale lui Etgar Keret, individ care a participat chiar şi la adaptarea lor pentru scenariul peliculei. Acestea fiind spuse, aştept cu mare interes feedback şi pãreri ale celor care au prins mai mult şi pot atinge profunzimea filmului. Nu m-am strãduit foarte tare sã ajung acolo, dar a doua oarã nici n-aş mai incerca!

Vizionaţi trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.