Saramon: “3:10 to Yuma (2007)”

5

Pentru toţi împătimiţii de filme western, James Mangold a creat în anul de graţie 2007 3:10 to Yuma, sau cum l-au numit românii: Drumul dreptăţii. Nu este o creaţie originală. Este, de fapt, un remake după un film din 1957, ce îi avea pe Glen Ford şi Van Heflin în prim-plan, care, la rândul lui, era inspirat după o nuvelă scrisă de către Elmore Leonard. Dar aceste lucruri contează mai puţin. Ceea ce a reuşit să facă James Mangold  profitând, bineînţeles, şi de talentul lui Christian Bale şi Russell Crowe, este un western modern, în cel mai pur stil vechi. 

Dan (Christian Bale) este un fermier-veteran, rămas fără o parte dintr-un picior în timpul Războiului Civil, care a respectat întotdeauna legea şi a căutat toată viaţa lui să fie corect, să nu trişeze. Motiv pentru care fiul său a ajuns să-l considere un om slab.  De cealaltă parte, Wade (Russell Crowe) este cel mai de temut răufăcător de prin zonă. Iar, la un moment-dat, vieţile celor doi se intersectează, ceea ce oferă premiza unei poveşti cel puţin interesante: Dan are nevoie de bani. Wade este prins de oamenii legii. Aceştia din urmă, însă, au nevoie de cineva să-l transporte pe Wade până în orăşelul Contention, să-l urce în trenul spre Yuma, pentru a putea să apară în faţa tribunalului. Şi sunt dispuşi să ofere o sumă frumuşică de bani celui care se încumetă la un asemenea lucru.

2007 3 10 to yuma 004 1024x680 Saramon: 3:10 to Yuma (2007)
3:10 to Yuma 2

Diferenţa dintre Dan şi Wade este enormă. În vreme ce Ben Wade este atât de sigur pe sine încât devine chiar enervant, Dan Evans oscilează între teamă şi nevoia personală de a-şi face fiul mândru de tatăl său. Ben Wade pare tot timpul în control. Dan Evans „vâsleşte” doar încotro îl duce „curentul”. Nu pare stăpân pe nimic. Nici măcar pe propria viaţă.

Nu te aştepta să găseşti în 3:10 to Yuma un film complet realist şi cu o logică „beton”. Nici nu cred că acesta a fost scopul lui Mangold (al cărui talent l-ai mai putut vedea în filme precum Walk the line şi Girl, Interrupted). Povestea este într-adevăr romanţată şi siropoasă, exact aşa cum îi stă bine poveştii unui western. Iar finalul mi-a adus aminte de Al Pacino, în Carlito’s Way.

Vizionati trailer:

5 COMENTARII

  1. Chiar daca nu mai are farmecul filmelor western din anii ’60-’70 , acesta productie este una dintre cele mai bune ale genului din ultima vreme. Numai daca facem o comparatie cu mai recentul “Appalossa” vedem ca 3:10 e cu o clasa peste ca valoare artistica.

  2. Un film de tot rahatu’ .. scenariul .. un sfarsit de.. desene animate. Pacat de distributie.. Cat despre tine Dienutza.. curios cate filme western ai vazut tu la viata ta.. mai ales din perioada anilor 60-70 🙂 Dar..daca tie ti-a placut acesta.. no comment , gusturile nu se discuta 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.