+ 25 de filme HandyCam

5

shakky camera1 + 25 de filme HandyCamFilmele handycam sau cele care dau senzatia ca sunt filmate de amatori, fara a le adapta ulterior unui studio au devenit un trend extrem de popular in ultimii ani, in cinematografia hollywoodiana si nu numai, astfel ca sunt alte tari ce nu s-au sfiit sa adopte genul. Camera miscata (shaky camera) sau camera tinuta in mana (camera held), reprezinta o tehnica cinematografica unde imaginile stabile sunt in mod intentionat, dispersate. Camera este tinuta in mana sau se da senzatia ca este astfel utilizata, tehnica putand fi atribuita documentarului specific “cinema- verite“. Productiile “hand-held camera” au  debutat inca din anii ’60 in unele lung metraje, insa odata cu “The Blair Witch Projectdin 1999 s-a trecut la un alt nivel. Filmul a fost filmat in totalitate in stilul shaky-cam pentru a-l face sa arate ca material de camera recuperat (found footage). Acest gen a prins cel mai bine peliculelor horror, mare parte a secventelor fiind prezentate ca fiind imagini recuperate, lasate in urma de protagonistii morti. Exista si genul mockumentary, acel tip de film, unde intamplari fictive sunt prezentate intr-un stil documentar. Filmetari va propune o lista a acestor genuri de productii (in ordine cronologica) si spera sa nu va provoace stari de ameteala, asa cum au acuzat majoritatea spectatorilor.

1.        Husbands and Wives (1992)

Scris si regizat de Woody Allen, “Husbands and wifes” e un film despre infidelitate si aparente inselatoare, puse laolata intr-un stil documentar cu crizele care zdruncina casniciile aparent stabile. Gabe (Woody Allen) si Judy (Mia Farrow) au o casnicie fericita si se bucura de confortul oferit de aceasta. Surpriza vine de la vestea ca prietenii lor de o viata, Jack (Sydney Pollack) si Sally (Judy Davis) care au hotarat sa se desparta, in termeni amiabili. Se pastreaza acelasi  umor tipic, marca Woody Allen si ironia subtila pe fundalul problematicii fidelitatii, in casniciile ce se vor a fi de nestavilit.

husbands and wives 460x253 + 25 de filme HandyCam

2.         The Blair Witch Project (1998)

Ce ar mai fi de spus despre un film cult, care a fascinat, intrigat si ingrozit deopotriva generatii intregii? In traducere libera “Proiectul: Vraitoarea”, este descrierea a cinci zile ingrozitoare a unui grup in cautarea unui mit local in pãdurea Black Hills. Sunt surprinse momentele de spaima ale lui Heather Donahue, Joshua Leonard si Michael Williams, ce la 21 octombire 1940 intrau în pãdurea Black Hills (Maryland), fara a mai fi vazuti de atunci. Filmul sta marturie pentru ce a urmat.

The Blair Witch Project 1242937872 1 1999 + 25 de filme HandyCam

3.        The Last Broadcast (1998)

Aparut in acelasi an cu fenomenul Blair Witch, este de la sine inteles de ce nu am auzit atat de multe despre el. Mult mai complex si intens, desi cu multe similaritati cu cel amintit, “The Last Broadcast” a fost produs cu echipamente din cele mai ieftine. Un producator de filme David Leigh, impreuna cu echipa sa de investigatii, porneste in cautarea unui mit local, “Jersey Devil”, ce pare a bantui zona din imprejurimi. Ceea ce gasesc, depaseste rationalul. Filmul este salvat de twistul de la final. Nu garantez ca merita urmarit, insa plotul poate convinge amatorii genului.

 last broadcast + 25 de filme HandyCam

4.        909 Experiment  (1999)

Un film mai putin cunoscut (as tinde sa spun ca aproape deloc), este revendicat ca fiind cel ce a stat la baza mult promovatului “Paranormal Activity”. Prezentat tot in stilul found-footage, nu are referinte pe niciun site de specialitate. Povestea se concentreaza pe doi cercetatori universitari, platiti sa petreaca cateva nopti intr-o casa bantuita. Au in posesie o camera cu care urmeaza sa surprinda anumite momente, daca va fi cazul. Desi la inceput totul este in regula, pe parcurs sunt inregistrate sunete din cele mai diverse, obiecte care sunt miscate de entitati invizibile. Urmeaza pe lista mea de vizionari!

909 experiment 460x345 + 25 de filme HandyCam

5.        Dancer in the Dark (2000)

Bjork intr-un rol sfasietor, marca regizorului hulit si iubit deopotriva- Lars Von Trier. Premiat la festivalul de la Cannes cu Palme D’or si Premiul pentru interpretare feminina (Bjork), filmul este povestea emigranei Selma. Aceasta lucreaza intr-o uzina si lupta sa-si salveze fiul de la boala care o macina pe ea si care netratata, o va duce la orbire. Indragostita de muzica, iubeste mai ales cantecele si dansurile marilor comedii muzicale holywoodiene. Deja un clasic.

dancer in the dark 460x345 + 25 de filme HandyCam

6.        My Little Eye (2002)

“My Little Eye” este un film britanic regizat de Marc Evans. Cinci adulti isi dau acordul sa petreaca sase luni impreuna, intr-o vila izolata, fiind filmati de-a lungul intregii experiente. Se promite: cate un premiu de un milion de dolari. Se cere: sa nu renunte nimeni, pentru ca atunci toti pierd. Apar tot felul de capcane, jocuri murdare, asigurandu-se un suspans excelent. Ideea filmului a venit de la show-ul pentru televiziune Big Brother

my little eye jpg 460x312 + 25 de filme HandyCam

7.        Open Water (2003)

Bazat partial pe o poveste adevarata, filmul este un alt succes, judecand raportul investitie/ profit. Costurile de realizare au fost 500.000 $, profitul ajungand intr-un final la 55 milioane de dolari. Un cuplu aflat in vacanta in Caraibe pentru a face scufundari, se trezeste din cauza numararii gresite a oamenilor ce iau parte la aceasta activitate, practic abandonati in mijlocul oceanului. Urmeaza un adevarat cosmar: plutesc in deriva ore intregi, sunt deshidratati, intepati de moluste si trebuie sa infrunte rechini. In 2006, a urmat un sequel “Open Water 2”, ce de asemenea isi atribuie inspiratia dintr-o intamplare adevarata.

openwaterpg + 25 de filme HandyCam

8.         September Tapes (2004)

Iata ca se fac si filme de razboi, actiunile fiind evidentiate prin casete gasite ceva mai tarziu de la data producerii lor. “September Tapes” este o drama ce spune povestea unui jurnalist american, plecat in Afghanistan, in incercarea aflarii adevarului despre cautarea lui Osama bin Laden. Totul se intampla dupa tragedia de la 11 septembrie 2001. Jurnalistul nu stie in ce conflict intra, insa determinarea si hotararea sa ridica nivelul povestii. Initial prezentat la festivalul de la Sundance, in acelasi an a fost selectie si al festivalului de la Cannes, primit fiind cu recenzii pozitive.

9FE43C26B61EE2B5E63AFE Large1 + 25 de filme HandyCam

9.        Diary of the Dead (2007)

O sa spuneti ca nu are nimic original si poate asa si este. Mie mi-a placut si vi-l recomand. Filmat si editat ca o pelicula de amator, “Diary of the Dead” este regizat de George A. Roemero si urmareste evolutia unui grup de studenti la cinematografie, martori ai apocalipsei. Aceasta este urmare a faptului ca mortii au inviat si au invadat planeta. Nu se mai poate comunica, autoritatile sunt depasite de situatie si ca singura salvare se anunta un ultim adapost unde acestia incearca sa ajunga. Quentin Tarantino, Wes Craven, Guillermo del Toro, Simon Pegg si Stephen King, si-au imprumutat vocile pentru a fi crainicii de la radio.

diary of the dead 460x245 + 25 de filme HandyCam

10.        [REC] (2007)

Inca un film care nu mai are nevoie de nicio introducere, o productie spaniola care a reusit sa bifeze un success cinematografic, astfel ca in 2009 s-a bucurat si de o continuare, reluandu-se actiunea de unde a fost intrerupta, in [REC] 2. Quarantine, varianta americana, a fost turnata scena cu scena in 2008 dupa prima varianta si a avut acelasi rezultat favorabil. Reteta pe care s-a mizat: o tanara reporter care se deplaseaza cu o echipa de pompieri intr-o cladire pentru a salva o batrana. Se va constata ca in edificiul cu pricina s-a petrecut ceva oribil si incepe o lupta pentru supravietuire.

rec original 460x258 + 25 de filme HandyCam

11.        Paranormal Activity (2007)

Cine a vazut “Paranormal Activity”, a fost fie incantat, fie surprins de o izbanda nejustificata. Katie si Micah sunt fericiti ca se muta impreuna si de noua casa achizitionata. Lucrurile nu sunt asa simple cum pareau, astfel ca lucruri din cele mai bizare incep sa bantuie existenta cuplului. Decisi sa vada exact ce se intampla, monteaza camere de luat vederi in casa si ceea ce vor vedea ii va ingrozi, la fel ca si pe spectatori. Trei ani mai tarziu, vedem povestea surorii lui Katie in “Paranormal Activity 2”, urmand anul acesta sa facem o incursiune in trecutul surorilor, pentru a intelege intreaga istorie in partea a III a.

paranormal activity 947122l imagine 460x256 + 25 de filme HandyCam

12.        Cloverfield  (2008)

Fan declarat al lui J.J Abrams, nu am putut decat sa fiu incantata si multumita de-a dreptul de rezultat. Pare real si este de o veridicitate admirabila, tocmai gratie tehnicii de filmare. Totul incepe banal, primele 20 minute ilustrand o petrecerre de ramas bun a unui grup de petrecareti. Deodata, un cutremur sperie si strica sarbatoarea. La inceput amuzati, cu totii vor face cunostinta cu un adevarat cosmar.  Cinci persoane se detaseaza de grup, astfel ca incercarile lor de a afla ce s-a intamplat, precum si lupta de supravietuire fac subiectul filmului. Desi promovat intens, nu este apreciat la nivelul meritat.

Cloverfield photos 1454 + 25 de filme HandyCam

13.        Rachel getting married (2008)

Editia 65 a festivalului de la Venetia a fost deschisa de un film atipic, cu personaje inedite, actrita Anne Hathaway fiind protagonista principala. Primit in general cu cronici pozitive din partea critcilor, publicul de rand nu a gustat povestea, cat si modul  ametitor de filmare. Kym (Hathaway), fiica instrainata a familiei Buchman se reintoarce acasa cu prilejul nuntii surorii sale, Rachel. O persoana sociopata, instabila, Rachel s-a luptat cu dependenta de droguri si  este considerata sursa tuturor neplacerilor familiei. Prezenta sa risca sa ruineze un echilibru fatarnic.

rachel getting married 759287l imagine 460x307 + 25 de filme HandyCam

14.        Evil Things (2008)

De data asta un film independent, scris in trei luni, filmat in sapte zile si editat intr-o luna. “Evil Things” este un horror ce se concentreaza pe cinci colegi de facultate ce parasesc New York-ul pentru un sfarsit de saptamana la tara. Dupa 48 de ore, acestia dispar fara urma, lasand in urma doar casete cu ultimele clipe cu ei in viata.

evil things movie poster 2009 1020538812 460x322 + 25 de filme HandyCam

15.        Lake Mungo (2009)

Mai degraba un documentar drama, Lake Mungo pastreaza totusi mister si momente de groaza autentitce. Totul se axeaza  in jurul familiei Palmer, pe viata acestora odata cu moartea mezinei Alice. Aceasta este surprinsa pe diverse fotografii, inregistrari video, ulterioare disparitiei sale. Indiciile pentru a elucida misterul mortii sale, vor conduce investigatiile catre lacul Mungo. Un film terifiant, un thriller psihologic imbinat cu multa groaza, surprinzator de bun !

Lake Mungo poster 460x648 + 25 de filme HandyCam

16.        The fourth kind (2009)

Nu va uitati singuri la el! Eu am facut greseala de a-l urmari singura si am ramas surprinsa de cat de repede ma speriam. Un gen documentar, ceva mai comercial, Milla Jovovich izbutind un rol convingator. Titlul trimite la contactul oamenilor cu civilizatiile extraterestre, mai exact rapirile acestora. Pare-se, filmul este inspirat din evenimente reale, ce au avut loc in anul 2000 intr-un tinut indepartat din Alaska. Psihologul Abigail Emily (Milla), relateaza experientele proprii, precum si pe cele ale unor pacienti. Scena finala… cantareste cat o mie de cuvinte.

The Fourth Kind 1256635203 460x307 + 25 de filme HandyCam

17.        Paper heart (2009)

Charlyne Yi si Michael Cera portretizeaza doi indivizi mai putin normali, intr-o comedie romantica neconventionala, realizata numai in baza unor interviuri. Pe alocuri plictiseste, insa poate fi amuzant de urmarit. Totul pleaca de la intrebarea “ce este dragostea?”. Raspunsurile sunt din cele mai diverse si impresionante.

Paper Heart 12501553221 460x308 + 25 de filme HandyCam

18.        District 9 (2009)

Multa priza la public, multe premii adjudecate. Partial stilul shakky camera, “District 9” merita laude. Ultimii supravietuitori ai unei specii de extraterestrii s-au refugiat pe Pamant. Acestia sunt sechestrati intr-o tabara de concentrare, fiind practic sclavii oamenilor. Agentul guvernamental Wikus, este trimis in interiorul Districtului 9 pentru a face o investigatie si a afla scopul venirii alienilor pe Pamant.

District 9 1250961273 0 2009 460x258 + 25 de filme HandyCam

19.        Megan is Missing (2010)

Daca v-ati saturat de genul horror, iata ca se fac si drame in stilul in discutie. Megan Stewart, 14 ani şi Amy Herman, 13 ani, sunt cele mai bune prietene, desi au caractere contradictorii. Megan este individa populara, pe cand Amy tiparul nu tocmai social. Fetele comunica des pe camerele de chat. Într-o zi, Megan se duce la o intalnire cu Josh, un tip cunoscut online. Din acest moment, nu mai este niciodată revazuta. Amy se lansează intr-o cautare asidua pentru a-si gasi prietena.

Megan Is Missing 2011 460x158 + 25 de filme HandyCam

20.        Atrocious (2010)

Trebuie sa-l vad! Tot groaza, mister si suspans, insa parca fiecare noua aparitie, pare a fi din ce in ce mai buna. Spaniolii fac treaba buna in acest sens si astfel a luat nastere “Atrocious”, un horror ce nu este recomandat celor cu inima slaba. Autoritatile gasesc un material de 37 de ore, care fac (aparent, pentru ca multe fenomene raman inexplicabile) lumina in cazul mortii familiei Quintanilla. Filmarile au fost facute de 2 tineri, aflati in vacanta cu parintii lor. Acestia vaneaza (ce altfel sa faca?) un mit urban.

atrocious 460x258 + 25 de filme HandyCam

21.        Eyes in the dark (2010)

Cotat pe imdb cu o nota mare, 7.9, “Eyes in the dark”, selectie a mai multor festivaluri poate fi un prilej intemeiat sa fii ingrozit pe parcursul vizionarii. Se urmareste periplul a sase studenti (aceasta categorie pare a fi vulnerabila), intr-o locatie greu accesibila. Inregistreaza lucruri fara explicatii si dau peste o pestera cu insemne ciudate. Devin curand, vanati de o forta supranaturala.

eyes in the dark 460x322 + 25 de filme HandyCam

22.        Unaware (2010)

Ce s-a intamplat cu corpurile extraterestrilor care conform unor teorii conspirationale au fost recuperate la Roswell, in 1947? Presupusul raspuns il aflam in inregistrarile ce au devenit “Unaware”, difuzate la mai mult de 11 festivaluri. Producatorii refuza sa distribuie pelicula pentru marele ecran, desi au fost inaintate solicitari multiple.

UF0 UNAWARE6 460x279 + 25 de filme HandyCam

23.        The Last Exorcism (2011)

Exorcizarile au fost subiectul multor scenarii, asa ca nu se putea lipsi sa fie trasate si la mockumentary. Reverendul Marcus Cotton are experienta in sedintele de exorcizare, astfel ca la ultima oficializata, decide sa ia cu el o echipa de filmare, specializata in documentare. Suspansul, ca de altfel esentialul, este cel de dupa exorcizare, dar va las pe voi sa vedeti ce si cum.

The Last Exorcism 460x317 + 25 de filme HandyCam

24.        The Tunnel (2011)

Printre ultimele vizionari a fost si o pelicula australiana, tot independenta, care pare un documentar, la propriu, pentru ca tot ce s-a intamplat in urma a ceea ce ar fi trebuit sa fie un reportaj banal, este povestit de supravietuitori, cu suprapunerea imaginilor a ceea ce au prins pe casete. Totul are loc in tunelurile subterane ale orasului Sidney, unde o echipa de televiziune, in frunte cu un reporter insetat de senzational, Natasha, va gasi ceva mai mult decat sperau, nu doar intuneric. Merita!

990610 the tunnel 460x259 + 25 de filme HandyCam

25.        Grave Encounters (2011)

Presa newyorkeza l-a declarat “cel mai infiorator film de la Ring”. Nu pot confirma (inca), insa subiectul suna tentant si promitator: Lance Preston impreuna cu echipa unui reality show “Grave Encounters”, vor sa faca un episod cu tematica in Spitalul de Psihiatrie Collingwood. Desi abandonat, se spune ca fenomene supranaturale au loc aici. Personajele se inchid deliberat in cladire si pornesc pe culoarele parasite si murdare. Cladirea se dezvaluie ca fiind vie si nu va lasa pe niciunul dintre intrusi sa scape…

grave encounters 460x306 + 25 de filme HandyCam

BONUS:

***   Trilogia Bourne: Multi spectatori care au ales sa urmareasca istoria spionului antrenat Jason Bourne, s-au declarat total dezamagiti de modul de filmare, deranjant de cele mai multe ori. Camera este intr-o miscare continua, mai ales la scenele de actiune. “Bourne Ultimatim”, care a incheiat seria, a facut se pare, cel mai mare abuz de “shakky-camera”.

bourne ultimatum1 1024 460x345 + 25 de filme HandyCam

***  Dogville: Un regizor care de fiecare data a iesit din tipare, Lars Von Trier, a turnat în întregime, într-un platou toată acțiunea filmului, subiectul desfășurându-se ca într-o piesă de teatru. Nicole Kidman este Grace, o tanara ce se refugiaza in oraselul cu pricina, pentru a se adaposti de niste gangsteri. Aveti nevoie de o dispozitie ceva diferita fata de obicei pentru a finaliza proiectul.

Dogville140311183449Dogville 3 460x303 + 25 de filme HandyCam

***  Friday Night Lights: In 2004, a aparut o drama ecranizata dupa cartea cu acelasi nume. O cronicã sportivã din sezonul anului 1988, a unei echipe curajoase de fotbal american dintr-un liceu si meciurile disputate cu diverse echipe. Problemele economice si rasiale, sunt prezente, conturandu-se un tablou al unor vremuri trecute. Billy Bob Thornton a colaborat cu producãtorul Brian Grazer si regizorul Peter Berg, in realizarea filmului.

friday night lights 393185l imagine 460x313 + 25 de filme HandyCam

Am omis intentionat cateva pelicule (sunt mai multe decat credeam), pentru ca am considerat subiectiv ca nu ar fi gustate. Fara niciun fel de discriminare intentionata, sper sa nu fi uitat filme cu adevarat valoroare. Va astept cu alte propuneri si cu pareri despre acest tip de cinema. Anul acesta sunt asteptate in cinematografe, alte doua pelicule in acest gen: “Apollo 18” si “Area 51″.

5 COMENTARII

  1. Urasc filmele facute in felul asta. In timp ce urmaream Battlestar Galactica aveam de multe ori senzatie de greata sau ameteala.

  2. […] National TV, Gacy House 2010 (Jim Lewis, Matthew Temple): Horror, […]

  3. […] de la minut la minut. Mărturisesc că am făcut o pasiune bolnavă pentru filmele handycam, astfel că nu puteam să reneg producția recentă. Opțiunea mea s-a dovedit a fi una destul de […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.