20 de filme pentru mama

1

8 martie ne face câteodată să ne gândim cum ne putem arăta aprecierea și admirația față de unul din personajele principale din vața noastră. În cazul în care activitatea aleasă este de a vă uita împreună la un film, am câteva sugestii care s-ar potrivi ocaziei și care cu siguranță vor fi o supriză plăcută pentru orice mamă.

1. Mrs. Miniver (1942)

Mrs. Miniver este povestea unei familii englezești în primii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial. Kay Miniver este liantul care ține familia unită în timpurile grele ale războiului, fiind un puternic personaj feminin și un părinte dedicat. Seamănă cu o mamă pe care o cunoaștem, nu?

mrs miniver

2. Casablanca (1942)

Bogart și Bergman se reunesc pe ecran pentru unul din filmele care a făcut istorie. Este povestea a doi iubiți înstrăinați care se reîntâlnesc în Maroc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ca vinul, acest film se îmbunătățește cu timpul și cu siguranță este unul pe care orice mamă l-ar revedea cu plăcere.

casablanca

3. Please Don’t Eat the Daisies (1960)

Doris Day și David Niven joacă împreună în acest film în care o familie de șase schimbă apartamentul înghesuit din Manhattan cu o liniștită casă la țară. Este de responsabilitatea lui Kate McKay, mamă și soție, să pună pe picioare vechea casă în timp ce soțul ei îi dă motive de îngrijorare cu privire la fidelitatea lui. Filmul este o comedie romantică pe care in mod cert mamele o vor aprecia.

please don't eat the daisies

4. The Sound of Music (1965)

The Sound of Music este unul din filmele pe care orice mamă îl apreciază și a cărui vizionare este mereu bine primită. Julie Andrews și Christopher Plummer dau viață personajelor care i-au consacrat în aceast film romantic de căpătâi.

sound-of-music

5. How to Steal a Million (1966)

Filmul îi reunește pe Adurey Hepburn și Peter O’Toole în această comedie romantică clasică, un cadou perfect pentru Ziua Mamei. Autoritățile sunt pe cale să afle de frauda pe care tatăl ei a comis-o atâția ani, falsificând opere de artă, așa că este de datoria lui Nicole să fure opera de artă falsă din posesia muzeului unde este dispusă înainte ca cineva să-i verifice autenticitatea. Ea îl cooptează pe Simon crezând că el este de fapt un hoț.

how to steal a million

6. Alice Doesn’t Live Here Anymore (1974)

Al patrulea film al lui Martin Scorsese prezintă întâmplările lui Alice, o mamă văduvă care călătorește împreună cu fiul ei adolescent prin Sud-Vestul american în cautarea unei vieți mai bune. În rolurile principale sunt Ellen Burstyn și Billy Green Bush.

Alice-Doesnt-Live-Here-Anymore-pic2

7. Freaky Friday (1976)

Mamă și fiică, amândouă trăiesc cu impresia că cealaltă are parte de o viață ușoară. Când printr-o întâmplare incredibilă cele două fac schimb de experiențe, expresia „pune-te în locul meu” capătă un cu totul alt sens. Filmul pare o bună metodă pentru a umple golul dintre generații. De asemenea, este o bună ocazie de a vedea o Jodie Foster de-o șchioapă.

freaky friday

8. Sophie’s Choice (1982)

Filmul este ecranizarea celebrei cărți cu același nume și care urmărește povestea unei imigrante poloneze, supraviețuitoare a lagărelor de concetrare naziste, și a iubitului ei. Cei doi împart o locuință cu un tânăr scriitor în Brooklyn iar pe măsură ce acțiunea se desfășoară și cei trei ajung să se cunoască mai bine, descoperim teribila alegere pe care Sofia a trebuit să o facă în calitatea ei de mamă.

Sophie's Choice (1982) recomp[(030526)00-01-59]

9. Mask (1985)

Rusty este mama unui adolescent tandru și inteligent însă cu un viciu de conformație. Mask este povestea acestei mame și cum împacă aceasta caracterul ei rebel cu natura protectoare pentru un copil care încearcă să se integreze în societate în ciuda aspectului său fizic. Rolurile principale sunt interpretate de Cher, Sam Eliot și Eric Stoltz.

mask

10. Throw Momma from the Train (1987)

După ce fosta soție se îmbogățește de pe urma unei cărți scrise de el, Larry acceptă în glumă ca Owen să o ucidă. În schimb, Larry trebuie să-l ajute pe Owen să scape de mama lui. Singura problemă este că Owen nu glumește și duce la bun sfârșit partea lui din plan. Throw Momma from the Train este o comedie neagră realizată în același spirit cu care DeVito ne-a obișnuit.

throw momma off the train

11. Sleepless in Seattle (1993)

Am simțit nevoia să pun pe listă cel puțin unul din filmele clasice Nora Ephron sau unul din parteneriatele Tom Hanks-Meg Ryan. Slavă cerului, avem de unde alege! Cu Sleepless in Seattle am împușcat doi iepuri dintr-o lovitură. Un băiețel încearcă să îi facă rost de o întâlnire tatălui său, proaspăt văduv, sunând la un post de radio. Când Annie vine în Seattle pentru a face scrie un reportaj despre cei doi, lucrurile se complică pe latura sentimentală. Sleepless in Seattle este unul din filmele romantice clasice care cu siguranță va fi pe placul oricărei mame.

sleepless-in-seattle

12. Forrest Gump (1994)

Un bărbat cu un nivel de inteligență scăzut duce la îndeplinire niște lucruri cu adevărat uimitoare, dând dovadă de mult curaj și determinare. Deși povestea îl are în prim plan pe Forrest (Tom Hanks), un alt personaj demn de menționat este mama lui, interpretată de Sally Field.

forrest-gump_mutter_sally-field

13. Matilda (1996)

Matilda este o fetiță dulce și inteligentă dar crescută într-un mediu potrivnic, având ca părinți două scursuri ale societății. Înrolată la o nouă școală, pasiunea ei pentru învățătură o apropie de învățătoarea ei. Matilda desoperă de asemenea alte abilități care o fac o fetiță cu adevărat specială. Matilda este un film pentru orice generație și cu siguranță pe gustul oricărei mămici.

Matilda-matilda-31436775-1498-990

14. The Parent Trap (1998)

Hallie și Annie sunt două fetițe gemene care au fost separate la naștere din cauza divorțului dintre părinți. Fetele sunt trimise într-o excursie unde acestea descoperă adevărul și plănuiesc să facă schimb de locuri și să îi aducă pe părinți împreună. The Parent Trap, deși nu este la prima ecranizare, rămâne unul din filmele de familie clasice.

parent-trap_lindsay-lohan

15. Erin Brockovich (2000)

O mamă singură se angajează ca asistentă în cadrul unui birou de avocatură unde descoperă o conspirație bine ascunsă. Aceasta încearcă și reușește să doboare de una singură compania de electricitate care poluează rezerva de apă a orașului în care locuiește. Erin Brockovich este un personaj real și o adevărată inspirație pentru toate mamele.

erin brockovich

16. Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood (2002)

Suroritatea „Ya-ya” vine în ajutorul relației dintre mamă și fiică a uneia dintre fostele sale membre. Acestea o răpesc pe fiică din oraș pentru a o aduce acasă, unde aceasta află despre anii de tinerețe ai mamei sale de la prietenele ei din copilărie. În rolurile principale fac echipă Sandra Bullock și Ellen Burstyn pentru un film perfect pentru ocazie.

C59-33.tif

17. Yours, Mine and Ours (2005)

Doi foști iubiți se regăsesc după mulți ani și decid că întemeieze o familie… adică să le aducă împreună pe cele pe care le au deja. Cei doi ajung să aibă sub același acoperiș un număr impresionant de 18 copii. Filmul este la a doua ecranizare și este o comedie romantică având în rolurile principale pe Dennis Quaid și Rene Russo.

Yours,_Mine_and_Ours

18. I Could Never Be Your Woman (2007)

Filmul urmărește povestea unei mame care se îndrăgostește de un bărbat mai tânăr în timp ce fiica ei se îndrăgostește pentru prima oară. În rolurile principale îi avem pe Michelle Pfeiffer, Paul Rudd și Saoirse Ronan. Filmul este o satiră la adresa femeilor trecute de tinerețe care încearcă să-și păstreze aspectul cu numeroase operații estetice dar este și o comedie romantică ușoară, perfectă pentru o seară relaxantă atât pentru mamă cât și pentru toată familia.

6a00d83451e03769e200e5502b00158833-800wi

19. Jane Eyre (2011)

Un alt film de tăiat de pe listă este o ecranizare a unui roman de Jane Austen, Charlotte sau Emily Bronte. Câte mame nu au suspinat citind romanele lor? A fost o alegere grea, dar am ales-o pe cea mai recentă, și în opinia mea, una foarte reușită, chiar dacă nu am văzut chiar toate celelalte 7 care o preced. Proaspătă guvernantă la Thornville Hall, Jane se împrietenește cu morocănosul Mr. Rochester, cei doi ajungând cu timpul să se îndrăgostească. Poate fericirea lor să fie distrusă de secretul pe care Rochester îl ține bine ascuns?

jane eyre

20. Brave (2012)

Brave a câștigat cam toate premiile posibile pentru animație și este ușor de înțeles de ce. Cu toate că filmul are niște lipsuri la capitolul poveste, recuperează înzecit cu grafica uimitoare. Tânăra Merida își dorește o altă soartă decât cea pe care mama ei a plănuit-o în conformitate cu vechiile obiceiuri, tradiții pe care toată lumea se așteaptă să le respecte. Magia îi îndeplinește dorința într-un mod neașteptat. Merida trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a-și salva mama de la o soartă cumplită.

brave 3

1 COMENTARIU

  1. Aș adăuga și Stepmom (1998) pentru a face blackjack care oferă povestea nu a unei, ci a două mame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.