13 Tzameti (2005)

3

Puţină lume ar fi pariat chiar şi un euro pe succesul acestui film înainte de lansarea lui. Un debut în lungmetraj pentru un regizor de 25 de ani-Gela Babluani, o distribuţie fără nume mari şi un scenariu pe o temă controversată. Mai mult, eroul principal avea să fie interpretat de fratele mai mic al regizorului, George Babluani, aflat la primul rol al carierei. Aşadar, un film mic, realizat oarecum în familie, dar care avea să se impună cu forţă în întreaga lume şi să aibă succese poate chiar mai mari decât se aşteptau realizatorii lui. Astfel, în palmaresul lui 13 Tzameti se află distincţii la Sundance, Veneţia, la autohtonul TIFF şi nominalizări la Cesar.

Sebastian (George Babluani) este un tânăr fără o slujbă stabilă, dar care lucra în construcţii pentru a face rost de bani pentru el şi familia lui. Angajat de o familie să repare acoperişul locuinţei, el lucrează gratis deoarece după moartea proprietarului rămâne neplătit şi este nevoit să abandoneze ceea ce începuse. Sebastian nu pleacă de acolo cu mâna goală, ci un bilet de tren şi o cazare la un hotel. El înţelesese că urmând instrucţiunile din plicul primit de fostul său angajator va câştiga o sumă mare de bani într-un timp foarte scurt. Fără a avea idee în ceea ce intră, el decide să rişte şi să vadă ce se află la capătul acestui misterios plan. Numai că, surpriză, el nimereşte în mijlocul unei partide de ruletă rusească, ilegală evident, de unde şansele de a scăpa cu viaţă sunt extrem de reduse, iar cele de a renunţa aproape nule.

Gela Babluani reuşeşte să creeeze o poveste credibilă, plină de suspans, despre o lume incredibilă. Modul de realizare în alb şi negru sporeşte tensiunea, care creşte gradat aproape cadru cu cadru. George Babluani este perfectul în rolul tânărului intrat în aventura vieţii sale şi cred că vom mai auzi de acest actor în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat. 13 Tzameti este un film care te ţine cu sufletul la gură şi nu este unul atât de violent pe cât i-ar fi permis subiectul să fie.

Vizionaţi trailer:

3 COMENTARII

  1. 🙂 Candva te-am criticat ca ai dat un comentariu aiurea la nu mai stiu ce film 🙂 tin sa te anunt ca pana si eu mi-am schimbat parerea si incep sa vizitez mai des siteu 🙂 cu filmu asta m-ai lamurit 😀 genial

  2. Atata timp cat este o critica argumentata si fara cuvinte jignitoare nu am nici o problema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.