12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

2

Festivalurile de film din România încep să cunoască o creștere atât în popularitate, cât și în număr, dovedind că țara noastră chiar este pasionată de cinematografie. Cu toate că unele dintre ele au reușit să își creeze o imagine destul de adânc înrădăcinată în mintea cinefililor, în fiecare an apar evenimente noi care reușesc să surprindă. 2012 nu dezamăgește, festivalurile anunțate promițând pelicule neașteptate și care vor atrage cu siguranță atenția publicului.

Festivalul de film documentar One World Romania

(13-18 Martie 2012 – București)

Afișele pentru cea de-a 5-a ediție a festivalului au împânzit capitala, numărul filmelor fiind de 50, subiectele fiind axate pe drepturile omului. Evenimentul are 8 secțiuni, respectiv  Secția Revoluții Online, Secția Politică, Secția Probleme de Familie, Secția Pașapoarte, Secția Penală, Secția Activiști și Indignați, Secția Muncă și Răsplată, Secția Minori și Bătrâni, peliculele putând fi văzute la patru cinematografe bucureștene, Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso și Noul Cinematograf al Regizorului Român, dar deschiderea festivalului va avea loc la cinematograful Scala. Printre subiectele abordate se numără Primăvara Arabă, protestele din Rusia și mișcările anti-globalizare,  pe lângă proiecția peliculelor fiind incluse și expoziții de fotografii și dezbateri cu regizorii.

one world romania 2012 120217032741 460x261 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

Festivalul Internațional de Film București

(19-25 Martie 2012 – București)

Ajuns la cea de-a 8-a ediție, festivalul se axează pe filme de lungmetraj, anul acesta 9 pelicule fiind înscrise în cursa pentru Trofeul Festivalului, 6 dintre acestea fiind fiind debuturi. Cu o lungă tradiție în promovarea proiectelor tinerilor și susținerea noilor curente cinematografice, evenimentul a fost primul de acest gen din capitală, iar ediția din acest an promite să nu dezamăgească.

e132ac024 FUN banner online 1 460x184 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

NexT – Festivalul Internațional de Scurt și Mediu Metraj

(28 Martie – 1 Aprilie 2012 – București)

Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri, NexT și-a creat un public numeros de susținători, ajungând astăzi la cea de-a 6-a ediție.  Deși își păstrează formatul care l-a făcut cunoscut, anul acesta vor fi introduse noi programe, precum NexT Dance și NexT Imaginaria. La fel ca și în 2011, va exista Oscars Night, unde vor fi proiectate filmele de scurtmetraj nominalizate la Premiile Academiei de Film Americane din acest an. Peliculele pot văzute la Cinema Scala și Cinema Studio, iar seminariile vor avea loc la cafeneaua Cărturești, acestea fiind dedicate regiei, distribuției de film și sound-design-ului.

call 2012 02 web 47457000 460x258 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

Festivalul Internaţional de Film de Foarte Scurt-Metraj “Tres Courts”

(3 – 5 Mai 2012)

Festivalul care are loc simultan în 17 țări, în aproape 100 de orașe, iar filmele înscrise nu trebuie să depășească 3 minute. România va participa la acest eveniment cu 25 de orașe, făcând parte dintr-o listă numeroasă ce include locații precum Amsterdam, Paris, Londra, Cassablanca și Brasil. Peliculele prezentate vor face parte din toate genurile și putând fi filmate chiar și cu telefonul mobil, singura restricție impusă fiind durata. Orașele din țară care sunt incluse in festival se pot găsi pe site-ul oficial, majoritatea fiind din Transilvania.

foarte scurt 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

Timishort

(3 – 6 Mai 2012 – Timișoara)

Încă un festival axat pe scurtmetraje, de această dată din partea vestică a țării, care promite pelicule interesante, în 5 categorii diferite, Competiție, Videorama, Şcoli de film, Focus, Festivaluri în vizită. În prima secție, și cea mai importantă, sunt înscrise 12 producții, majoritatea fiind premiere naționale, cea de-a 4-a ediție anunțându-se a fi mult mai bună ca cea precedentă, ceea ce va fi greu ținând cont de faptul că Timishort este unul dintre cele mai apreciate festivaluri de către public.

timishort1 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania

(1 – 10 Iunie 2012 – Cluj-Napoca, 13 – 17 Iunie 2012 – Sibiu)

Dacă Premiile Gopo sunt Oscarurile românești, atunci TIFF este cu siguranță Sundance, iar ediția din acest an va aduce omagiu unuia dintre cei mai cunoscuți regizori ai tuturor timpurilor – Stanley Kubrick. Publicul va fi expus operelor cinematografice ale lui Kubrick, din copii aduse de la studiourile Warners Bros, la festival fiind prezentă Christiana Kubrick, soția acestuia. Programul oficial nu este cunoscut în acest moment, dar când adaugi o secție specială dedicată uneia dintre cele mai influente persoane din istoria filmului, cu siguranță nu poti da greș.

2387 460x248 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

Braşov International Film Festival & Market

(19 – 29 Iulie 2012 – Brașov)

Aflat la prima ediție, festivalul de film din Brașov promite să compenseze în calitatea peliculelor tot ceea ce îi lipsește în categoria experienței. În competiția pentru câștigarea marelui premiu sunt incluse 9 filme de lungmetraj, fără violență, proiecțiile având loc la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu”, iar pentru public în Piața Sfatului, și să sperăm că această fragmentare a cinefililor este din cauza lipsei de spațiu și a inexperienței, nu a unui exclusivism cinematografic care se practică  din ce în ce mai des.

briff banner final 1328810742 460x151 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

Anonimul – Festivalul Internaţional de Film Independent

(6 – 12 August 2012 – Sf. Gheorghe)

Având trei secțiuni – competiţie lungmetraj, competiţie scurtmetraj ficţiune, competiţie scurtmetraj animaţie, și o atitudine rebelă, festivalul Anominul este unul extrem de apreciat de public tocmai datorită atmosferei relaxate și a faptului că premiile se dau în funcție de votul publicului. Ajuns la cea de-a 6-a ediția, organizatorii așteaptă și în acest an un număr impresionant de cinefili care își vor alege favoritul pe durata a 7 zile.

anonimul 2011 big 43 460x148 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

Anim’est

(5 – 14 Octombrie 2012)

Singurul festival de film de animație din București și unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din țară este la a 7-a ediție, având în continuare 6 secțiuni competitive – filme de scurtmetraj, filme de lungmetraj, videoclip și spot publicitar, filme create de studenți, filme românești de scurtmetraj, balkanimation și minimest. Vor fi și secțiunile speciale, la care se adaugă workshop-uri, concerte și petreceri, iar Anim’est va lua, ca în fiecare an, cu asalt capitala.

Animest1 460x278 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

Astra Film Fest

(15 – 21 octombrie 2012 – Sibiu)

Cel mai vechi festival internațional de filme documentar din România a ajuns la cea de-a 12-a ediție, având două mari categorii – competiția internațională și competiția România-, precum și secțiuni speciale, ECOcinematogrAFF și secția Student. Ca și până acum, vizionarea de pelicule va fi însoțită de workshop-uri și concerte, la eveniment participând numeroase personalități din industrie.

astra ff 460x273 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

Kinofest

(26 – 28 Octombrie 2012 – București)

Un festival care are loc pe durata a trei zile și care are ca mascotă un supererou, va invada capitala pentru al 6-lea an consecutiv, aducând filme digitale care vor fi împărțite în 3 categorii de concurs: animație, ficțiune și micromovie, precum și in categoriile speciale. Proiectul Ateliere Digitale va continua și în acest an, oferind o imagine de ansamblu asupra lumii digitale și a construcției filmelor.

kinofest 470 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

Bucharest International Experimental Film Festival

(17 – 20 Noiembrie 2012 – București)

Ducând noțiunea de filme experimentale la alt nivel, acest festival a ajuns la cea de-a 3-a ediție și pară să promită pelicule cu un impact mult mai mare ca cele din anii precedenți. În mod sigur nu este un eveniment pentru toată lumea, dar cei pasionați viziona producțiile neconvenționale la Cinema Scala.

filmul experimental vine la bucuresti prin festivalul expiff 2010 82746 12 Festivaluri de Film in Romania (2012)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.