10 efecte speciale incredibile care nu sunt CGI

2

Efectele speciale au devenit sinonime cu produsele industriei cinematografice, cel puțin cu cele care ajung să ruleze în mall-uri și care se bucură de campanii de publicitate la nivel mondial. Din păcate, istoria ne învață o lecție dură, aceea că ceea ce ni se pare extraordinar astăzi, peste 10 ani va părea cel puțin hilar. Nu de puține ori ne-am uitat la pelicule din anii 80 și ne-am gândit cum au putut oamenii să considere că acele imagini au vreo legătură cât de mică cu realitatea? La aceeași critică vor fi supuse și majoritatea filmelor de astăzi, iar pentru a evita acest destin tragic, mulți regizori preferă să caute soluții inventive și să nu recurg automat la calculator. Iată 10 situații în care imaginile de pe ecran sunt atât de bine realizate încât nu îți vine să crezi că nu sunt CGI (Computer Generated Images).

10. „28 Days Later” – Capitala este pustie

Londra este una dintre cele mai aglomerate metropole de pe Terra. Cu toate acestea, personajul principal din „28 Days Later” reușește să umble singur prin oraș o perioadă destul de lungă de timp, fără să întâlnească un alt om. Da, este simplu să scoți oamenii din cadru în postproducție, dar ce faci când ai un buget mic și totuși ai nevoie de străzi pustii? Iei câteva camere ușoare care pot fi ținute în mână, te trezești înaintea tuturor și filmezi. Și dacă se întâmplă să mai dai peste un individ pe stradă, îl rogi frumos să aștepte 5 minute să termini, pui la încercare temperamentul cunoscut al englezilor și îți faci filmul fără să apelezi la imagini generate de calculator.

9. „Star Wars” – Cuvintele care plutesc în spațiu

Toți am văzut seria Star Wars. Dacă nu, atunci trebuie văzută, deși recomand o atenție sporită când vizionați producțiile mai vechi deoarece acolo este vorba de magie pură. Dar totuși, cum a reușit George Lucas să facă textul de deschidere? Nu, nu a intrat în orice program de editare din ziua de astăzi și doar a tastat cuvintele. A folosit o metodă care aparent nu a fost deloc plăcută și anume a poziționat o cameră deasupra unei plăci pe care era scrisă povestea și a mișcat-o încet înapoi, de căteva sute de ori până a obținut efectul dorit. Sună plictisitor? Imaginați-vă că a trebuit să facă acest lucru și pentru variantele în franceză, germană, spaniolă, etc.

8. „Bram Stoker’s Dracula” – Toate imaginile posibile

Regizorul Coppola a decis că vrea ca acest film să fie gata la timp și să respecte bugetul. Așa că s-a gândit că cea mai bună metodă ar fi să contruiască o carte imensă și să aibă un tren în miniatură trecând pe lângă ea. Și chiar asta a făcut. Toate efectele din acest film au fost realizate în timpul producției, fără ajutorul CGI-ului, iar pelicula a luat trei Premii ale Academiei și a fost un succes.

7. „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” – Tranzițiile

Actorii sunt întotdeauna sfătuiți să joace în piese de teatru pentru a-și desăvârși prestația. Sau în cazul distribuției din filmul „Eternal Sunshine of The Spotless Mind”, să fie capabili să facă față cerințelor deplasate ale regizorului. Așa că folosind uși speciale, schimbări rapide de haine și dubluri, actorii par să fie în două locuri în același timp.

6. „Mission Impossible – Ghost Protocol” – Escaladarea celei mai înalte clădiri din lume

Tom Cruise chiar a escaladat clădirea Burj Khalifa. Și el a insitat să facă acest lucru, cu toate că studioul s-a oferit să construiască un platou special pentru a mima urcarea și mișcările periculoase ce sunt prezente pe ecran. Dar Cruise fiind Cruise, a zis că este dispus să fie legat, atârnat și filmat…fără dublură.

5. „ Apollo 13” – Gravitație 0

Actorii din film trebuie să plutească pentru a mima starea de gravitație 0, iar cea mai simplă soluție pare să fie ridicarea lor cu cabluri, după care ștergerea acestora în postproducție. Dar când NASA îți oferă aparatura necesară să realizezi efectul în timp real, nu refuzi. Așa că producătorii au primit acces liber pentru a utiliza un avion în care se antrenează astronauții adevărați, numit „the Vomit Comet”, care se folosește de căderi libere pentru a face oamenii să plutească. Fizică.

4. „Inception” – Apă, explozii și un hol care se rotește

Filmul care ar fi putut să folosească CGI pentru absolut orice scenă și să fie aplaudat pentru acest lucru l-a avut ca regizor pe domnul Nolan. Iar domnul Nolan a decis să își complice viața și să ne ofere momente cinematografice memorabile. Apa care țâșnește spre Leonardo DiCaprio? Adevărată, realizată cu tunuri imense de apă. Explozia din cafenea? Adevărată, de această dată fiind folosite tunuri cu aer. Lupta din holul rotativ? Un ‘mic si foarte simplu’ platou care are o cameră ce captează la mare viteză fiecare acțiune, ambele rotindu-se în sincron. Cele mai apreciate scene au fost realizate în timpul producției, ca să se joace și mai mult cu mintea noastră.

3. „The Dark Knight” – Urmărirea

Crezi că este CGI, fiecare fibră din corp îți spune că întreaga secvență a fost realizată pe calculator. Din păcate, Nolan demonstrează ca el poate să facă absolut orice fără ajutorul efectelor digitale, alea sunt pentru începători. Așa că în cazul urmăririi cu Batmobile-ul s-a folosit de miniaturi, dar și de un camion imens echipat cu un piston puternic. Astfel, camionul a fost ridicat în aer, dar nu oriunde, ci în mijlocul orașului Chicago. Pentru că „de ce nu?”.

2. „2001: A Space Odyssey” – Tot

Poate astăzi îi apreciem pe regizorii care decid să utilizeze metode mai vechi pentru a realiza imagini uluitoare, dar în anul 1968 altă soluție nu există, iar cea mai folositoare unealtă era creativitatea. Stanley Kubrick nu ducea lipsa în acest departament așa că a recurs la metode interesante pentru a crea efectele din film. Alergatul prin navetă a fost realizat folosind o roată imensă, ca cea a unui hamster, pe care era fixată o cameră care se mișca în sincron (sună cunoscut, numărul 4?). Iar pixul care pare să plutească în fața camerei era de fapt fixat într-un geam care a fost rotit încet. Iar exemplele nu se opresc aici, cei interesați pot citi texte detaliate despre cum Kubrick s-a folosit până și de un ou pentru a crea istorie cinematografică.

1. „Lord of the Rings” – Oameni mari, hobbiți mici

Nu, nu au folosit CGI pentru a micșora actorii. Da, sunt extrem de deștepți, dar nu au reinventat roata, doar au utilizat metode consacrate pentru a crea imaginea dorită, la care se adaugă și câteva idei originale. Cum a reușit totuși Peter Jackson să facă hobbiții să pară mai mici decât sunt? Simplu, a folosit vreo 5 variante diferite și s-a jucat cu mintea noastră. Eu cel puțin nu am avut liniște până nu am urmărit documentarele de pe DVD care arătau exact cum m-au păcălit ( ceea ce spune ceva, dat fiind faptul că trilogia are aproape 12 ore, iar documentarul vreo 10). Deci care este secretul? Perspectiva forțată, două seturi de platouri de dimensiuni diferite, platforme care se mișcă, obiecte construite din două părți și dubluri. Bun, perspectiva forțată (care presupune așezarea unui personaj la o distanță și un unghi potrivite pentru a crea efectul unei diferențe de mărime) când camera este statică este ușor, dar ce faci când camera se mișcă? Construiești două platforme, desigur, pe una dintre ele fiind personajul care se vrea mai mic, iar pe cealaltă fiind amplasata o cameră, ambele miscându-se în sincron, iar în mijlocul lor aflându-se personajul de dimensiuni normale. Și când nu poți face două platforme? Construiești o căruță din două părți diferite și îl pui pe Gandalf (Sir Ian McKellen) la jumătate de metru distanță de Frodo (Elijah Wood), după care fixezi camera în unghiul potrivit și miști toată nebunia pe drum. Acum trebuie doar să așteptăm să vedem cu ce ne mai încântă Jackson o dată cu lansarea primului film din seria „The Hobbit”. Să sperăm că se va întrece pe sine și de această dată.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.